Modern diş hekimliğinden önce ve bugüne kadar, yerli insanlar diş ve ağız sağlığını desteklemek için bitkilere güvendiler. Kamerun'da geleneksel şifacılar tarafından kullanılan şifalı bitkilerle ilgili yakın zamanda yapılan bir inceleme, diş ağrıları, ağız yaraları, kırık dişler, hassasiyet, diş eti iltihabı ve diğer ağız hastalıkları dahil olmak üzere ağız sorunları için kullanılan toplam 52 bitkiyi ortaya çıkardı.
Bitkilerin ağız bakımı için kullanılabileceği birçok yol ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda bitki vardır. Bu makale , ağız hijyeni rutininize dahil edebileceğiniz farklı bitkiler ve bunları en iyi şekilde nasıl kullanacağınız konusunda bilgilendirici bir genel bakış sunacak.
Bitkilerin Ağız Sağlığı İçin Kullanmanın Yolları
Konuya bağlı olarak, şifalı otlar kişinin ağız sağlığını desteklemek için çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Örneğin, bir soruna destek sağlamak için bitkileri dahili olarak çay, tentür, hap veya şurup olarak hazırlayabilirsiniz. Diş ağrısı veya çenenizle ilgili ağrı yaşıyorsanız bu yardımcı olabilir.
Dışarıdan, diş ağrısı, boğaz ağrısı veya diş eti kanaması gibi şeyleri tedavi etmek için bitkisel , macunlar, merhemler, uçucu yağlar veya bitkisel demlenmiş yağlar kullanabilirsiniz. Temporomandibular eklem (TMJ) sendromu yaşıyorsanız, boyun ve çenedeki ağrıyı gidermede bitkisel sargı veya harici kompres yardımcı olabilir. Genel ağız sağlığı için bitkiler ayrıca teknik olarak dahili olarak kullanılan ancak yutulmayan diş macunları, gargaralar veya gargaralar halinde hazırlanır.
Yağ çekme
Yağ çekme, diş bakımı için son derece önemli olduğu düşünülen eski bir Ayurveda uygulamasıdır. "Yağ çekme" terimi, basitçe ağzınızda 20 dakikaya kadar az miktarda yağı çalkalamak anlamına gelir. Ağızdan toksinleri atarak sağlıklı diş ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olabilir.
Ayurveda'da tüm gastrointestinal sistem (GI) yolu dile yansır. Sabahları bu uzun süre için yağ yakmanın sindirim sistemini uyandırmaya yardımcı olduğu ve ağız sağlığını desteklediği söyleniyor. Yağ çekmenin ayrıca çene ile ilgili sorunları yatıştırdığı, boyun ve omuz gerginliğini azalttığı ve cildi nemlendirerek ve yanak, ağız ve çene kaslarını çalıştırarak yüz için yaşlanma karşıtı etkileri olduğu da bilinmektedir.
Yağ çekme alıştırması yapmak için bitkisel demlenmiş bir yağ veya susam, ayçiçeği veya hindistan cevizi gibi sade bir yağ kullanabilirsiniz. Kullanılacak ferahlatıcı bir bitkisel yağ yapmak için Nane, Tarçın, Rezene gibi bir veya daha fazla bitki veya bu makalede aşağıda listelenen bitkilerden herhangi birini seçebilirsiniz. Serin, kuru bir yerde saklayın.
Yağı çekerken yaklaşık 2-3 çay kaşığı kullanın ve ağzınızda gezdirin. Sadece bir veya iki dakika ile başlayabilir ve pratikle 20 dakika boyunca yağ çekmeye kadar çalışabilirsiniz. Bitirdikten sonra yağı tükürün ve ağzınızı ılık suyla çalkalayın. Yağı yutmayın. En iyi sonuçlar için bu, dişlerinizi fırçalamadan önce günlük olarak yapılabilir.
Ağız Sağlığı İçin Aromatik Bitkiler
Nane
Nane, ferahlatıcı ve temiz tadı nedeniyle bugün piyasadaki hemen hemen her diş macununa dahil edilmiştir. Ancak ağız bakımında bu kadar temel olmalarının tek nedeni bu değil. Nane sinir sistemi için bir afiniteye sahiptir ve topikal olarak uygulandığında ağrıyı da azaltabilir [2]. Bu nedenle, Nane ve Nane, diş ağrıları ve boşlukları gidermek için yaygın olarak kullanılmaktadır [1].
Nane ayrıca ağız gargaralarına diş etleri ve ağız mukozasındaki iltihabı azaltmak ve boğaz ağrılarını hafifletmek için eklenebilir. Çene ağrısı çekiyorsanız, Nane esansiyel yağını bir taşıyıcı yağ içinde seyrelterek haricen çene ve boyuna uygulayabilirsiniz.
Mür
Mür, Commiphora cinsinin birçok ağacından elde edilen altın-kırmızı renkli bir reçinedir. Kalitesi büzücüdür ve ağız ve boğaz dokuları iltihaplandığında yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğu söylenir. Mür, antimikrobiyal ve antiviral olduğu bilinen özelliklere sahiptir. Vücudun, ağzın, solunum ve sinir sisteminin “sularına” afinitesi vardır ve larenjit, bronşit, soğuk algınlığı, öksürük, astım ve boğaz ağrısı belirtileri vardır.
Ağızdaki farenjit, bademcik iltihabı, diş eti iltihabı ve ülserleri hafifletmek için mür reçinesi tentürü bir gargara veya gargaraya eklenebilir. Topikal olarak, mür reçinesi kesiklerin ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir. Mür tentürü ayrıca iltihaplı diş etlerini ve diş eti iltihabını tedavi etmek için de kullanılabilir [1]. Bu, diş etlerindeki iltihaplı bölgeye tentürden birkaç damla damlatılarak ve daha sonra bir çubuğu nazikçe alan üzerinde hareket ettirerek yapılabilir.
Karanfil
Karanfil dokular üzerinde uyuşturma etkisine sahiptir ve diş ağrısı durumunda doğrudan diş etlerine uygulanabilir. Karanfil bir macun haline getirilebilir veya bir taşıyıcı yağda seyreltilebilir ve bir boşluk durumunda geçici bir rahatlama sağlamak için dişe uygulanabilir. Karanfilin plazma, kemik iliği ve sinir dokularına afinitesi vardır ve soğuk algınlığı ve öksürük durumlarında lenfatik sistemi temizlemede güçlü olduğu söylenir . Karanfil ayrıca larenjit, farenjit, boğaz ağrısı ve astım gibi sorunlar için de endikedir .
Karanfilin uyuşturma özellikleri, seyreltilmiş bir uçucu yağ müstahzarında cilt üzerinde harici olarak kullanıldığında TME ağrısını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Karanfil keskindir ve ısıtır ve vücudunuzda ısıyla ilgili sorunlar veya herhangi bir cilt hassasiyeti varsa çok güçlü veya tahriş edici olabilir. Karanfil kullanmanın bir başka ilginç yolu da akide şekeri öksürük damlası şeklindedir. Bu, boğaz ağrısı, öksürük veya ağızdaki ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Adaçayı, yüzyıllardır soğuk algınlığı ve öksürük için bir çare olarak kullanılmıştır. Geleneksel tıpta, adaçayı genellikle boğaz ağrısı ve diş eti iltihabını gidermek için gargara yapılır. Adaçayı antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir ve ayrıca bademcik iltihabı veya ağız boşluğu ile ilgili herhangi bir enflamatuar sorunun tedavisinde yararlı olduğu bilinmektedir .
Adaçayı gargara veya gargara olarak kullanmak için 2 yemek kaşığı taze yaprak doğrayın veya 1 yemek kaşığı kuru yaprak kullanın ve 2 bardak kaynar suya ekleyin. Örtün ve 10 ila 15 dakika bekletin. Daha sonra süzün ve soğumaya bırakın, ardından günde birkaç kez ağzınızda çayı çalkalayın.
Kekik
Kekik, Adaçayı ile iyi uyum sağlar ve soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı durumunda ulaşılması gereken başka bir klasik bitkidir. Kekik kuru öksürük için endikedir ve oral uçuk, kandidiyazis ve ağız kokusu tedavisinde yardımcı olabilir . Kekik, ağız boşluğunda bakteri üremesini durdurmaya yardımcı olabilecek ve potansiyel olarak diş enfeksiyonunu önleyebilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir .
Kekik çay veya tentür olarak kullanılabilir ve gargara veya gargara olarak kullanılabilir. Kekik'i bu şekilde kullanmak için, Adaçayına benzer şekilde - taze veya kurutulmuş bitkiyi doğrayıp sıcak suda demleyerek hazırlanabilir. Kekik, bitkisel diş macunlarına, gargaralara veya çekme yağınıza harika bir katkı sağlayan farklı bir tada sahiptir!
Tarçın
Doğası gereği ısınan tarçın, antiseptik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Ağrı ve iltihabı azaltmak için topikal olarak kullanılabilir. Tarçın, mikroorganizmaların büyümesini koruma ve durdurma yeteneği nedeniyle tarihsel olarak kullanılmıştır.
Tarçın, dişlerdeki plakları, diş etlerinde veya ağızdaki iltihabı azaltmaya ve genel diş eti ve diş sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir . Tarçın tatlı, baharatlı, narenciye, odunsu lezzetini ağız bakım rutininize dahil etmenin harika bir yolu, onu bitkisel bir gargara, yağ, çekme, diş macunu veya gargaraya tentür şeklinde eklemektir.
2022 The Northwest School of Aromatic Medicine.
*Yukarıdaki ifadeler FDA tarafından değerlendirilmemiştir ve yalnızca eğitim amaçlıdır. Bu makale herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır. Bu makale tıbbi tavsiye olarak alınmamalıdır. Bu bilgileri sağlık amaçlı kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışınız.
Comments